Αναζήτηση στην ιστοσελίδα

ΑΛΥΣΙΔΑ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ

14-07-2020

ΠΡΩΤΑ ΣΤΑΔΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ 

ΕΞΟΡΥΞΗ ΒΩΞΙΤΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ 

Εξόρυξη βωξίτη 

Η κατασκευή αλουμινίου αρχίζει με το βωξίτη ως πρώτη ύλη. Ο βωξίτης είναι ένα ορυκτό που βρίσκεται συχνά σε μια ζώνη γύρω από τον ισημερινό. Ο βωξίτης περιέχει 15% έως 25% αλουμίνιο και είναι το μοναδικό μέταλλο που χρησιμοποιείται σήμερα για βιομηχανική παραγωγή αλουμινίου. Οι παγκόσμιες προμήθειες βωξίτη εκτιμώνται σε 55 έως 75  

δισεκατομμύρια τόνους και τα αποθέματα αυτά θα διαρκέσουν 250 έως 340 χρόνια με τον τρέχοντα ρυθμό παραγωγής. Τα περισσότερα από τα παγκόσμια αποθέματα βωξίτη βρίσκονται στην Αυστραλία και την Αφρική.  

Παραγωγή αλουμινίου 

Στο διυλιστήριο εξάγεται το οξείδιο αργιλίου (αλουμίνα) από το βωξίτη και χρησιμοποιείται για την παραγωγή του πρωτογενούς αλουμινίου.  

Το παγκόσμιο απόθεμα αλουμινίου που χρησιμοποιείται είναι σαν τράπεζα αποθήκευσης. Περίπου το 75% του αλουμινίου που έχει ποτέ φτιαχτεί εξακολουθεί να χρησιμοποιείται και μερικά από αυτά έχουν περάσει από ατελείωτους κύκλους ανακύκλωσης. 


ΠΡΩΤΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ 

Η πρωτογενής επεξεργασία αλουμινίου πραγματοποιείται σε μεγάλες γραμμές παραγωγής. Η αλουμίνα μετατρέπεται σε αλουμίνιο κατά τη διαδικασία τήξης όπου το άτομο αλουμινίου δεσμεύεται με οξυγόνο. Για την κατασκευή μεταλλικού αλουμινίου αυτοί οι δεσμοί πρέπει να σπάσουν με ηλεκτρόλυση. Η αλουμίνα κρατιέται σε μεγάλους περιέκτες και διαλύεται σε ηλεκτρολυτικό λουτρό. Χρησιμοποιώντας εξειδικευμένο εξοπλισμό, το υγρό αλουμίνιο αντλείται από τους περιέκτες και χύνεται σε πλινθώματα και πρίσματα για περαιτέρω επεξεργασία.  

Το αλουμίνιο είναι ένα παγκόσμιο εμπόρευμα και η τιμή του κινείται σύμφωνα με την παγκόσμια προσφορά και ζήτηση. 

Εκπομπές CO2 στην παραγωγή αλουμινίου 

Πρωτογενές αλουμίνιο 64% 

Αλουμίνα 26% 

Ανακύκλωση 5% 

Semi-manufacture 3% 

Βωξίτης 1% 

Μεταφορά 1%


Το αλουμίνιο βρίσκεται περίπου το 7% της επιφάνειας της γης, καθιστώντας το ως το τρίτο πιο κοινό στοιχείο μετά το οξυγόνο και το πυρίτιο. 

Για την ανακύκλωση του αλουμινίου για νέες χρήσεις, απαιτείται μόνο το 5% της ενέργειας που απαιτείται για την κατασκευή πρωτογενούς αλουμινίου. 

ΔΕΥΤΕΡΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ 

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΡΟΣΘΕΤΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ 

Για επιπλέον αντοχή, αντοχή στη διάβρωση και άλλες ιδιότητες, το πρωτογενές αλουμίνιο είναι κράμα με άλλα στοιχεία όπως ο χαλκός, το μαγγάνιο και το πυρίτιο.  

ΜΠΙΛΙΕΤΑ 

Σε σχήμα κορμού πλέον με μια διαδικασία άμεσης ψύξης σε διαφορετικές διαμέτρους και μήκη χρησιμοποιούνται για την παραγωγή εξωθήσεων, επίσης γνωστών ως προφίλ, τα οποία χρησιμοποιούνται εκτεταμένα για οικοδομικές, βιομηχανικές και μεταφορικές χρήσεις, καθώς και για σφυρηλάτηση στην αυτοκινητοβιομηχανία.  

SLAB 

Αυτές οι πλινθοειδείς ράβδοι είναι η έναρξη της διέλασης και κατασκευάζονται χρησιμοποιώντας μια παρόμοια τεχνική όπως των μπιλιετών.  

SEMI-FABRICATION OF ALUMINIUM 

ΕΞΟΡΥΞΗ 

Το αλουμίνιο μπορεί να εξορυχθεί και να χυτευθεί σε διάφορα προφίλ και σωλήνες. Οι 

μπιλιέτες αλουμινίου θερμαίνονται στους 500 βαθμούς Κελσίου και πιέζονται για να δημιουργήσουν προφίλ και διαφορετικά προϊόντα χρησιμοποιώντας συσκευές διαμόρφωσης.  

 

ROLLING 

Σε κρύες και ζεστές συνθήκες, το αλουμίνιο μπορεί να εξευγενιστεί. Αυτό είναι εύπλαστο σε αλουμίνιο. Τα τελικά προϊόντα αλουμινίου μπορούν να είναι τόσο λεπτά όσο 0,006 mm και είναι ακόμα εντελώς αδιαπέραστα από το φως, τη γεύση ή τη γεύση. Το ίδιο το μέταλλο σχηματίζει μια ανθεκτική στην διάβρωση προστατευτική επίστρωση οξειδίου. Τέτοιες ιδιότητες μπορούν να βελτιωθούν περαιτέρω με διαφορετικά είδη επιφανειακής επεξεργασίας.  

FOUNDRY CASTING 

Εάν εφαρμόζονται μικρές ποσότητες άλλων μετάλλων για την κατασκευή κραμάτων αλουμινίου, οι ιδιότητες αλουμινίου αλλάζουν. Μπορεί να έχει μεγαλύτερη αντοχή, κομψότητα, ανθεκτικότητα στη διάβρωση και ολκιμότητα, καθιστώντας το αλουμίνιο πιο εύκολο στη διαμόρφωση σε ατελείωτες ποικιλίες προϊόντων.  

 

ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗ 

Τα προϊόντα που κατασκευάζονται από αλουμίνιο χρησιμοποιούνται παγκοσμίως και σε διάφορες βιομηχανίες. Η ζήτηση αλουμινίου στις αναπτυσσόμενες χώρες 

προέρχεται κυρίως από τον ταχύτατα αναπτυσσόμενο κλάδο των μεταφορών, που τροφοδοτείται από έναν αυξανόμενο τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας.  

Για την παραγωγή ελαφρών οχημάτων, οι ώριμες χώρες χρησιμοποιούν συνήθως περισσότερο αλουμίνιο. Το αλουμίνιο καθιστά τα οχήματα πιο ενεργειακά αποδοτικά λόγω του μικρού τους βάρους.  

Οι αναπτυσσόμενες χώρες επεκτείνουν την υποδομή τους και την παραγωγή τροφίμων για να καλύψουν τις ανάγκες ενός αυξανόμενου πληθυσμού που μετακομίζει σε μεγάλες πόλεις. Κατά συνέπεια, οι βιομηχανίες συσκευασίας και κατασκευών στις αναπτυσσόμενες χώρες είναι ένας από τους κύριους χρήστες αλουμινίου.  

Παγκόσμια κατανάλωση προϊόντων αλουμινίου 

North America 12% 

Latin America 3%

Europe 16% 

Africa 1% 

China 48% 

Japan 4% 

Asia and Oceania 16%


ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ 

•Όσον αφορά τον τρόπο κατασκευής και επεξεργασίας του, το αλουμίνιο είναι ένα από τα πιο φιλικά προς το περιβάλλον μέταλλα. Μπορεί να ανακυκλώνεται γρήγορα,  

διατηρώντας έτσι τις διακριτικές του ιδιότητες.  

•Το αργίλιο μπορεί να ανακυκλωθεί απεριόριστα χωρίς απώλεια ποιότητας 

(δευτερογενής παραγωγή αλουμινίου).  

• Μόνο το 5% της ενέργειας που απαιτείται για την παραγωγή πρωτογενούς αλουμινίου απαιτείται για την εξαγωγή αλουμινίου για νέες εφαρμογές 

• Το απόθεμα αλουμινίου που χρησιμοποιείται στον κόσμο είναι σαν αποθεματικό πόρων. Περίπου το 75% του αλουμινίου που έχει ποτέ φτιαχτεί εξακολουθεί να χρησιμοποιείται και μερικά από αυτά έχουν περάσει από ατελείωτους κύκλους ανακύκλωσης.